Hoe plant u coniferen en hoe snoeit u ze?
Coniferen zijn makkelijke groenblijvende planten mits je ze op de juiste manier onderhoud.
De thuja wordt gekenmerkt door een licht, roodbruin kernhout. Deze houtsoort is erg duurzaam en wordt dan ook veel gebruikt in de bouw. Deze sterke eigenschappen maken de thuja een ideale keuze voor een haag die lang meegaat. De thuja komt uit het geslacht van coniferen. Het uiterlijk kenmerkt zich bij deze planten door de lange naalden en kleine, appelachtige kegeltjes tussen de takken. Deze takken blijven het gehele jaar door groen. De eigenschap van de thuja is dat hij zeer winterbestendig is en makkelijk aan te planten valt in de tuin, plantsoen of park. Alle soorten thuja’s hebben gemeen dat ze makkelijk te snoeien zijn en een snoeibeurt ook goed verdragen.
Groeisnelheid | De thuja staat bekend als een snelle groeier. Per jaar groeit uw haag ongeveer 35 tot 40 centimeter in de hoogte. In de groeiperiode tussen april en september zult u dus een grote toename opmerken. Een thuja wordt gemakkelijk 5 meter hoog en ongeveer 1,5 meter breed. Een conifeer groeit breed uit, door regelmatig te snoeien kunt u de haag wel goed smal houden. |
Wintergroen | Het voordeel van een conifeer kopen is dat ze zeer winterhard zijn. Zelfs in temperaturen onder de -25°C blijft uw haag overeind. Met de thuja bent u zeker van een haag die het hele jaar door mooi groen blijft. Zo kunt u ook in de winter genieten van een kleurrijke tuin. De kenmerkende glans van de thuja haag laat u dus nooit in de steek. |
Standplaats | Een thuja haag kan zowel op een zonnige als schaduwrijke plek in de tuin geplant worden. Dat maakt het kiezen van de geschikte plek voor uw haag een stuk eenvoudiger. Bij voorkeur plaatst u de haag in humusrijke bodem of voorziet u de grond van humusrijke tuingrond. Verder stelt een coniferenhaag geen bijzondere eisen aan de standplaats. Kies dus gerust een plekje in de tuin waar u de haag het mooist vindt staan. |
Dichtheid | Een thuja groeit erg dicht en biedt dan ook optimale privacy en beschutting. Met een gemiddelde breedte van 1,5 meter is uw haag lastig te doordringen en heeft u van uw buren of voorbijgangers geen enkele last meer. Uw coniferenhaag biedt ook veel beschutting voor vogels en andere kleine dieren. Het is dan ook een haag die echt leven in uw tuin brengt. Een thuja haag bereikt de volledige dichtheid vrij snel na het planten, zeker wanneer u kiest voor planten van een groter formaat. |
Bodemvochtigheid | Omdat coniferen niet van natte voeten houden raden we aan om uw haag in vocht doorlatende grond te plaatsen. Maak de grond rond uw haag ook nooit te nat. Wanneer de wortels van een levensboom te lang in de vochtige grond staan, is de kans aanwezig dat deze aangetast worden. Op termijn stagneert de voedingsopname, waardoor de haag steeds zwakker wordt. Blijft de grond in tuin langdurig vochtig, overweeg dan om een drainagesysteem aan te leggen om het water af te voeren. |
Plantinstructies coniferenhagen
Een conifeer is makkelijk aan te planten. Het beste moment om dit te doen, is in de periode tussen oktober en juni. Doe dit echter niet als het vriest, zo voorkomt u dat de wortels kapotvriezen.
Graaf een geul die groot genoeg is dat de hele kluit van de thuja plant in de grond past. Voeg wat aanplantgrond toe en maak de geul en wortels van de planten goed nat.
PLANTAFSTAND
Reken bij de kleine planten op een totaal van drie stuks per meter. Bij de grootste formaten heeft u aan 2,5 plant voldoende.
BEWATERING
Na het planten van de haag raden we aan om de thuja haag enkele weken van voldoende water te voorzien. Nadat uw haag is aangesterkt kunt u het bewateren terugschroeven. Ons advies is om de thuja in het voorjaar en op zeer warme zomerdagen extra water te geven. Doe dit niet wanneer de grond rond de haag al vochtig is.
BESCHERMING
De conifeer is een ijzersterke haagsoort die niet beschermd hoeft te worden tegen vorst of wind. Zolang u de haag netjes bijhoudt en met liefde verzorgt, kan de haag zichzelf prima staande houden.
SNOEIEN
Wanneer u het blad van de conifeer wat opzij duwt ziet u over het algemeen geen aantrekkelijk plaatje. Achter het groenblijvende deel lijkt een dorre bedoening schuil te gaan. Het kale hout van veel coniferen loopt niet opnieuw uit. Wanneer u een conifeer gaat snoeien, snoei de coniferen dan nooit te ver terug. Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant en niet meer dan maximaal 10 centimeter per keer. Het snoeien van coniferen is een klusje voor in de late lente en zomermaanden.
VOEDING
De thuja haalt de nodige voedingsstoffen uit de grond, maar kan in de lente gestimuleerd worden met extra voeding. Deze voeding wordt door de plant gebruikt om het maximale uit de groeiperiode te halen.